zondag 3 januari 2016

Seizoen 16, aflevering 1: 'wijsmaken'

Het was zaterdagavond 2 januari 2016. Iedereen zat voor de televisie te wachten op de spannende opdrachten en de chaos van Wie Is De Mol. Helaas kwamen we bedrogen uit en werd er eerst een 10 minuten durende monoloog van Art uitgezonden. Je werd als kijker wijsgemaakt dat hij zelf een mol voorbereidt en dat dat er zo aan toe gaat. Hij gaf een spreekbeurt over de Dominicaanse Republiek, het spel Wie Is De Mol en 10 bekende Nederlanders. Je vroeg je telkens af hoe zijn lerares presentaties van hem vroeger kon overleven. Enfin. Art gaf in die 10 minuten informatie voor mensen die het programma nog nooit hadden gezien en waar je als Mol helemaal niets aan had. Zo moet een Mol ervoor zorgen dat er geen geld in de pot komt, maar af en toe ook weer wel, maar dan ook weer niet te veel natuurlijk. Want stel je voor dat iemand met de 10 verschillende geldbedragen gaat mozaïeken? Een typisch lolletje van de productie waar een kandidaat nooit aan zou denken.

Sinds wanneer worden negatieve bedragen in de pot bewaard? Een kandidaat zou deze briefjes toch uit de pot gooien? Staat de Mol wellicht op een minbedrag?

Daarna leerden wij de kandidaten kennen met omschrijvingen als “Maar speelt zelf wel graag een kat-en-muisspel, waarbij ze de muis lijkt, maar de kat is.” en “Hij is onhandig, ontwapenend, maar daarin schuilt wel het gevaar.” Ik hoop vooral dat de Mol, die helaas geen vragen stelde zoals Art in het begin zei, hier wat aan heeft. Art sloot zijn praatje af op de manier waar hij ook mee begon. Hij begon met “Onze eerste en meteen ook laatste ontmoeting voor de finale” en sloot af met “We spreken elkaar pas weer bij de finale.” Dit zou kunnen betekenen dat Art het hele spel lang niet apart met de Mol spreekt.

Dit brengt ons bij de eerste opdracht, die toevallig ondergronds begint. Het werkterrein van een Mol. Klaas schrikt zich rot als Art opeens achter hem staat en kan een hele metrorit lang met Art kletsen over de ene muzikant die hij niet moet zoeken. Slaat dit op Remy? Aangezien we nog lang niet bij de finale zijn en Klaas een zeer slimme en bewuste keuze voor het niet voltooien van de opdracht door de anderen maakt, kunnen we hem alvast wegstrepen als Mol.

“Art … Hallo?!”

Dan komen we bij de andere 9 kandidaten. Ze zoeken vol overgave naar uniformen, uñas rojas en 36-jarigen. De lokale bevolking werd helemaal gek, maar een vrouw vertrouwde zelfs haar baby toe aan Tim Hofman. Je zal het maar hebben. Helaas voor hem heette de baby geen Maria. Uiteindelijk bleek Airen haar Juan, Piet, Joris, Corneel en nog iemand met een baard wel gevonden te hebben, maar liep het mis op de 10 politiepetten van Ellie Lust. De eerste 1000 euro was binnen en iedereen kreeg een mooi briefje van 100 van Art.

Na 15 seizoenen van Wie Is De Mol zou je als kandidaat moeten weten dat er nooit iets zonder reden gedaan wordt. Waarom werden de briefjes met geld verspreid onder de kandidaten en waarom viel niemand dit op? Het merendeel besloot gelijk alle briefjes in te leveren bij Ellie Lust, die de dag erna wel heel erg gehecht bleek te zijn geraakt aan haar penningmeesterschap. Wat ze hier zo belangrijk aan vond, blijft nog een raadsel. Uiteindelijk kwam het geld zeer democratisch in handen van Klaas, die dit in eerste instantie niet eens wilde. In deze democratische stemming mocht iedereen volgens Annemieke één keer stemmen. Wat hierin opviel was dat Klaas en Ellie niet stemden en Cécile twee keer stemde, op Remy en Klaas. Maar dat terzijde.

De tweede opdracht speelde zich af in het zand. Het werkterrein van een Mol. De kandidaten mochten lootjes trekken en andere kandidaten een mooi cadeau geven: doorgaan naar de volgende ronde. Toevallig pakte niemand het bordje met zijn eigen naam, ik neem aan dat de regie de eerste 12 keer proberen eruit heeft geknipt. Hierna mochten de sterke kandidaten een topito door de duinen slepen. Hier leerden we een stuk meer. Cécile kan niets op platte schoenen en drinkt veel liever een mojito, Taeke maakt wijs dat geld niet gelukkig maakt, Remy kan zijn veters niet goed strikken en Marjolein kan zowel de tijd als de bordjes niet bijhouden. Het resultaat, ondanks dat ook anderen tussendoor naar de bordjes renden, was dat de topito in complete chaos uit een geldvak werd getrokken. Nul euro voor de pot en geen extra vrijgestelde persoon bij de test. Dat tegelijkertijd de nationale IQ-test op RTL 4 werd uitgezonden was vast geen toeval, iets dat de kandidaten deze aflevering echt wel wat meer hadden mogen gebruiken.

"Ik heb gewoon alles gegeven" - Marjolein

Hierna vulden alle kandidaten de eerste test in, de test die een soort Russische roulette is. Airen vertelt dat Ellie waarschijnlijk bij alle kandidaten al een signalement heeft gemaakt. Klaas is een verwarde man met een normaal postuur en Airen vindt dat verdacht. Tim Hofman legt uit dat hij overal groene Céciles ziet en Remy zit nu al in een tunnelvisie op Tim. Als je iets leert uit Wie Is De Mol is dat zo’n mindfuck of een tunnelvisie veruit de gevaarlijkste dingen zijn. De rest volgt goed het devies: spreiden, spreiden en nog meer spreiden.

Voordat de executie begint laat Art een kunstje zien dat hij jaren in zijn zolderkamer heeft geoefend. Hij stopt een rood en een groen stokje in een kist, schudt 16 keer, zegt een bekende toverspreuk, blaast over het kistje, houdt het kistje even achter zijn rug en haalt een grote doek voor het kistje langs. En dan pakt hij geheel nietsvermoedend het rode stokje uit de kist! Hans Klok zal jaloers zijn. Rop, Klaas en Annemieke krijgen nu hun groene scherm te zien en niet voor het eerst in Wie Is De mol gaat er in de eerste aflevering niemand naar huis. Een van de kandidaten stelt gelijk een bonte avond voor, jammer dat hier geen beelden van worden uitgezonden.

Volgende week gaan we genieten van Ellie die aan iedereen uit gaat leggen hoe je portofoons moet gebruiken: etherdiscipline. Het blijkt zelfs een echt begrip te zijn. Wat is Wie Is De Mol toch een educatief programma. Tot Molgende week!

Mijn mollen: Taeke en Airen.

6 opmerkingen:

  1. Ga je ook nog vertellen waarom dat jouw mollen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Na 1 aflevering kun je hier meestal nog niet veel over vertellen. Dit is dan ook meer een gevoel. Ik vond ze allebei verdacht tijdens de tweede opdracht. Hopelijk weten we volgende week al meer.

      Verwijderen
  2. Leuke blog! Geweldige schrijfstijl, lag dubbel van het lachen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super leuk! Kan niet wachten tot morgen en jouw volgende blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ik vind het wel grappig, dat er verder niemand over nadenkt dat er maar 1 in de groep iets heeft aan de dossiers die Art uitdeelt aan de mol als voorbereiding..... alleen bij de politie zijn ze genoeg getraind om daar wat meet te kunnen doen......

    BeantwoordenVerwijderen