zondag 24 januari 2016

Seizoen 16, aflevering 4: ‘minder dan je denkt’

De kandidaten verlieten deze aflevering de bruisende hoofdstad om een natuurdocumentaire te maken op het schiereiland Samana. De flora en fauna worden goed in beeld gebracht. Zo zien we de azuurblauwe zee met de kust vol palmbomen. We zien een kreeftje, lopend over een prachtig wit strand en er wordt gefilmd bij een rotswand en in een spectaculaire grot. Maar we zien natuurlijk ook de Mol in zijn natuurlijke habitat.

De aflevering begint zeer opmerkelijk: Klaas wil zijn penningmeesterschap weggeven. Dit is een actie die je, zo neem ik aan, als Mol nooit zal doen. Hij geeft het geld met de afbeelding van de Mol weg en wil zo vooral observeren hoe zijn verdachten reageren. Het helpt voor zijn tunnelvisie natuurlijk wel dat zijn verdachten gelijk toehappen. Uiteindelijk belandt het geld bij iemand waar je het niet van verwacht: Cécile. De groep vertrouwt haar blijkbaar het geld toe en de Mol hoopt dat er snel een opdracht in een winkelstraat wordt gehouden. Ze vertelt zelf ook nog dat ze geld alleen op kleur bij elkaar kan leggen, dat zou nog handig van pas kunnen komen als ze gaat puzzelen met de achterkanten van het geld.

In de eerste opdracht mag de groep met een kajak de zee op om kokers te verzamelen. Dit werd zeker niet makkelijk gemaakt voor de kandidaten. Zo mochten ze niet alle kokers pakken, konden ze uit de kajak gegooid worden door duikers en moesten ze piskleurige waterschoenen aan. Met Cécile in een opdracht gaat het zo alweer meer over bijzaken dan de echte opdracht. Ik vraag me af of Cécile, toen ze omgeslagen werd door een duiker, toch nog blij was met deze waterschoenen.


Als Mol wil je natuurlijk omslaan met een heleboel goede kokers aan boord of foute kokers terug aan land brengen. Naast Cécile belandden ook Klaas, Tim en Taeke in het water en vooral Klaas en Cécile hadden best veel kokers aan boord. Ik weet trouwens niet of het schreeuwen van de codes door de megafoon van Klaas behulpzaam was of één grote afleiding. In de laatste aflevering zal sowieso blijken dat de gebruikte codes een verborgen aanwijzing zijn naar de Mol. Dankzij onder andere Ellie, die als enige het overzicht bewaarde in een groene cirkel, werd er toch nog 1000 euro verdiend voor de nieuwe penningmeesteres.

Bij het ontbijt een dag later had Art belangrijk nieuws voor de kandidaten. “Bij de volgende opdracht draait het om soepele samenwerking en strategisch inzicht.” Vertel eens iets nieuws Art. Hier werd natuurlijk niet naar geluisterd en er werden alleen maar duo’s gevormd met mensen die elkaar niet echt vertrouwden. Art gaf elk duo een lijstje vol waardevolle spullen en 5 minuten de tijd om te overleggen. Je zag dat iedereen dezelfde tactiek bedacht en ze wilden vanzelfsprekend voor de jokers en de vrijstellingen gaan. Taeke riep bijvoorbeeld niet voor het eerst dit jaar dat het geld niet belangrijk is. De enige die er niet bij gebaat was om als eerste van de twee door dat veld te rennen was natuurlijk de Mol, ik neem dus aan dat de Mol als tweede naar binnen ging.

De hoofdprijs. Woohoo!

Je had maar 2 minuten de tijd in de steengroeve en al snel bleken alle vrijstellingen achter cijfercodes verstopt te zitten. Twee minuten is dan echt veel te kort om alle codes te proberen. Annemieke had in deze opdracht de beste tactiek en het meeste geluk. Ze rende met Song 2 van Blur, een lekker nummer dat 2:02 duurt, langs de mandjes. Woohoo! Ze mocht zelfs als eerste door het veld heen en vond het hoogst haalbare: drie jokers! Woohoo! De “min 500” neemt elke kandidaat op dit moment natuurlijk voor lief en Annemieke was dan ook binnen de tijd weer terug. Woohoo! Na afloop mocht Ellie met haar “Pak af”-kaart de groep ondervragen en fouilleren en niemand geloofde dat Annemieke de drie jokers had. Woohoo!

De rest van de groep had wat minder geluk. Ellie vult een cijfercode verkeerd om in, Rop en Cécile rennen dwaas veel te lang rond en Marjolein pakt uit armoede maar geld voor de pot mee. Ellie grijpt met haar “Pak Af”-kaart de informatie voor de komende test af van Tim en, zo zien we later, ook dat zorgt voor weinig geluk. Bij elkaar wordt er niets verdiend in deze opdracht, ook omdat het woordenboek blijft liggen in de oude mijn. Naast de 2000 euro bevatte het woordenboek ook nog enkele interessante markeringen die je helaas niet goed kon zien.

Na afloop is iedereen benieuwd wie de drie jokers met de min 500 heeft gepakt. Ook hier gelooft iedereen Annemieke. Cécile zegt: “Als penningmeesteres wilde ik ook het negatieve geld hebben.” Een vreemde uitspraak, welke kandidaat wil nou negatief geld hebben? Ook met de achterkanten van het negatieve geld kun je puzzelen en je wilt weten wie het op zijn geweten heeft, maar waarom dumpen ze de negatieve geldbriefjes niet een keer van de boot af? Dat zou de pot wel ten goede komen. Gelukkig ziet Cécile bij de test haar geliefde min-geld verschijnen.

Voor de laatste opdracht mocht iedereen, behalve Cécile die nergens vol aan meedoet, na het oplossen van een raadsel een rotswand beklimmen. Deze raadsel bestonden uit vele flauwe instinkers die vaak fout werden beantwoord. Bij het eerste raadsel ging het gelijk mis. Hoe groot is de kans dat 2 jokers, gegooid door Taeke en Tim, op “De Mol” vallen. Deze kans is natuurlijk veel kleiner dan 25%. Ik weet dat Tim niet heel goed kan gooien, dus de kans dat hij de joker op Taeke gooit is logischerwijs al een stuk kleiner. En zo klom Tim voor niets de rots op, velen volgden zijn voorbeeld.

Tim: “Het uitzicht is zeker een 6.5.” Zijn cijfer voor logica helaas niet.

Marjolein was dan eindelijk de eerste die met een goed setje sleutels de wand mocht beklimmen. Helaas had ze niet opgelet bij de uitleg van de opdracht en probeerde ze het verkeerde slot te openen. Een enorm domme actie. Nog dommer waren sommige antwoorden die ze gaven, zoals bijvoorbeeld de 96 op het aantal stenen in een dominospel. Geen enkele waarde van n leverde in die formule 96 op, terwijl het goede antwoord allang was genoemd door andere kandidaten. Het maakte dan ook niet uit dat Annemieke niet naar boven durfde.

Gelukkig was er uiteindelijk Ellie Lust die op een heroïsche manier de wand beklom en de kist naar beneden bracht. In deze kist zat het belachelijk lage bedrag van 1500 euro. Het was, zoals de titel zei, minder dan je denkt. Zou het misschien zo zijn dat de Mol boven op de berg geld uit de kist heeft gehaald? We gaan deze Houdini-act hopelijk terugzien in de laatste aflevering. Tot verdriet van alle kijkers was dit wel de laatste keer dat we Ellie in beeld zagen. Ondanks de extra informatie over de test zat ze fout en moest ze naar huis. Deze extra informatie bleek achteraf een vraag te zijn die tijdens de test werd gesteld. Als je de verkeerde persoon verdenkt heb je hier logischerwijs niets aan.

Volgende week zien we chaos in de boot, chaos op de fiets en waarschijnlijk ook chaos op een brug. Heerlijk.

Mijn Mollen: Taeke en Tim.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten