zondag 17 januari 2016

Seizoen 16, aflevering 3: ‘wie schrijft die blijft’

De twee opdrachten in deze aflevering werden best goed gespeeld als je kijkt naar het geld wat er is binnengebracht. Zelfs ver bovengemiddeld als je kijkt naar vergelijkbare opdrachten uit voorgaande jaren. Het leek wel alsof negen kandidaten door de stad liepen en lasers ontweken. Misschien was dit ook wel zo, aangezien de Mol wist dat er aan het eind van de aflevering een enorme hoop geld uit kon gaan en hij zo nog even wat vertrouwen kon winnen voor het echte werk zal gaan beginnen. Gelukkig viel er zeker nog genoeg op te merken deze aflevering. And I’m on it. 

In de eerste opdracht moesten de kandidaten puzzelen met geldbiljetten. Een favoriete bezigheid van de kandidaten. Dat er nog geen mobiele-telefoondiscipline was, werd al snel duidelijk. Taeke nam een keer de telefoon op met een Spaanse groet en een keer met “Domino’s Pizza”. Tussen Remy en Rop was enorm veel miscommunicatie. Rop: “O dus het plein waar we gisteren waren, met de muziek?” Remy: “Nee nee nee, Juan Puablo Duarte.” En dus liep Rop, met Ellie in zijn gevolg, in een rechte lijn naar het plein waar ze gisteren waren. Tim en Klaas hadden blijkbaar alle tijd van de wereld en leerden de lokale bevolking zo iets beter kennen. Een keuveltje hier, een groetje daar. Ze probeerden zelfs tevergeefs een lift te regelen.

“Hoe ver komen we met twee derde van 250 euro?”

Als Klaas en Tim bij het Plaza Duarte aankomen, gebeurt er iets opvallends. Ondanks dat Klaas en Tim al 2 delen van de 250 hadden en Remy, Cécile en Marjolein de hele opdracht nog niets hadden gedaan, eindigde de 250 euro niet bij Klaas en Tim. Zo konden zij vrolijk doorgaan met het lopen door de stad. Ook de 500 euro werd vervolmaakt en Ellie liet Rop slim achter bij Annemieke en Taeke. Ellie had ook wel door dat Rop nooit in zijn eentje het Plaza Duarte zou bereiken. Uiteindelijk werd de plek onder de grond natuurlijk niet gevonden. Of, zoals Klaas leuk vertelt: “Dit is typisch zo’n opdracht waarbij de Mol lachend met 1000 euro heen en weer loopt en denkt “Ik kan het allemaal niet vinden”. Juist Klaas, jij kon het ontbrekende biljet niet vinden en liep wel met een van de delen van 1000 euro rond.

Toen volgde er een interessante scene met de verkregen geldbedragen. Het deed zich voor alsof het bekijken van de biljetten een dagelijkse bezigheid was. Klaas deelde het geld netjes uit en iedereen begon alle interessante dingen op te schrijven in zijn of haar Molboekje. Dit was wel waarschijnlijk de eerste keer dat de patronen op de achterkant uitvoerig besproken werden. Klaas, Ellie, Tim en Marjolein zijn druk in de weer met puzzelen en iemand, volgens mij Rop, geeft aan dat het wel eens een foto zou moeten worden. Ze kwamen er nog niet ver mee. Maar ja, normaal gesproken begin je met puzzelen natuurlijk met de hoekjes. Dit zijn echter alleen maar rondjes. Hoe moet je dat in vredesnaam doen? Daarbij zal de Mol op dit moment ook wel weten dat er nog lang niet genoeg briefjes zijn om een mooi portret te maken. Tim is in ieder geval “On it”.

Afgelopen week kwam in het nieuws dat de Nederlandse politie vanaf dit jaar drones gaat inzetten bij speciale missies. Om deze drones en hun piloten goed te testen namen ze contact op met Wie Is De Mol. De makers twijfelden eerst nog wat, maar toen de Nederlandse politie over lasers begon en zelfs een kandidate wilde leveren voor het programma in ruil voor deze testmogelijkheid, was het productieteam van Wie Is De Mol snel om. BN’ers raken immers ook een keer op. Ondanks de snipers en de drones wist meer dan de helft van de kandidaten de opdracht te halen, een slechte generale voor de politie. 

Lasers, de drone van elke Molkandidaat.

De opdracht begon met het moment waarop Klaas alweer geld uit mocht delen. De groep kreeg 1500 euro en iedereen mocht met een paar briefjes tussen de lasers door naar de overkant rennen. Verkenner Tim offerde zich op voor de groep. Hij vertelde duidelijk waar de verdubbelaars lagen, maar gaf wel een slecht advies om rustig aan te doen. Sportman Taeke zou, onder toeziend oog van zijn moeder Cécile, het hoofdbedrag wel even binnen sprokkelen en verdubbelde de 500 euro zelfs. Ook met Rop ging het een stuk minder goed. Hij kan heus wel rennen, dingen ontwijken, zo vertelde hij. Inderdaad. Als een malariamug die door een klamboe probeert te komen. En even later rende hij in een rechte lijn, zonder te zigzaggen, vol in een laserschot. Het excuus dat hij nachtblind was, was natuurlijk wel erg makkelijk en verdacht. Ik vraag me wel af of je zoiets als Mol vooraf kan bedenken, dat je wel even vol in het net zou gaan lopen. 

Na afloop vond Remy dat de Mol zich moest schamen. Er kwam een ongemakkelijk gesprek op gang, waarna Klaas nog ongemakkelijker snel van onderwerp verandert met de woorden: “Biertje iemand?” Dat de groep het niet bij één biertje hield werd snel duidelijk in de bus. WHY TELL ME WHY. Niet alleen de Mol hoeft zich hiervoor te schamen. Een duidelijke Molactie van Cécile, half Nederland bleef de hele avond met Anita Meyer in zijn hoofd zitten. Waarvoor dank. Gelukkig wordt de groep een brakke ochtend later wakker met een heerlijk rustig harpgeluid.

41.. Taeke: “Het ligt voor de hand dat de Mol hoog gaat bieden.”

Tijd voor de test. Maar eerst vond er een biedronde plaats, waar je vijf vragen uit de test weg kon strepen. Het een na hoogste bedrag werd geaccepteerd, wat logisch is, aangezien de Mol toch wel 4150 euro op zou gaan schrijven. Wat opviel is dat het bedrag van Rop met een 2 begon, het bedrag van Taeke met de cijfers 41 en het bedrag van Cécile eindigde op een heleboel negens, kleding in de winkel toevallig ook. Een van de kandidaten heeft blijkbaar het vage bedrag van 2345 euro geboden voor het vage voordeel om vijf vragen weg te strepen. Art was coulant voor de groep en gaf ze 5 euro korting. Dit zorgt dat hij voorlopig afvalt als Mol. Het lijkt veel geld, maar als je het vergelijkt met de veiling in seizoen 7 waarin de kandidaten 12000 euro weggooiden aan jokers, een eerdere afvaller en enkele Molboekjes valt het nog best mee. Het is mij wel een raadsel waarom Rop na afloop van het afrekenen van het geld zonder reden “Annemieke, Marjolein of Tim” zegt in zijn Molbiecht. Uiteindelijk moet de persoon die 0 euro heeft geboden naar huis: Remy. Typisch. Wie een bedrag boven de €0,- schrijft, die blijft.

Volgende week wordt er gekanood waarbij de muziek van Jaws voorbij komt, worden er zwarte vrijstellingen uitgedeeld en moeten ze een rotswand beklimmen. Dat klinkt weer spannend. Tot Molgende week!

Mijn mollen: Ik wil Klaas niet verdenken, dus ik ga voor Rop en Taeke.

7 opmerkingen:

  1. Ik heb weer zitten lachen hoor, je brengt er toch wel weer een beetje humor in:D. Dat van Taeke (41..) vond ik ook al bijzonder, ik had het gevoel dat Cecile iets van 999 opschreef.. Zou je misschien kunnen vertellen waarom je Klaas niet wilt verdenken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Er verscheen vorige week een veel te makkelijke en overduidelijke hint richting Klaas op basis van de kloosteropdracht in combinatie met de titel van die aflevering. Een typische Molhint, omdat je nog wel een beetje moest puzzelen, maar zo overduidelijk dat ik niet wil dat het voor ons Molloten zo makkelijk wordt gemaakt.
      Ik heb in slowmotion gekeken wat Cécile opschreef, en je hebt inderdaad gelijk dat ze drie negens opschrijft.

      Verwijderen
  2. Hi. I also have a WIDM blog but in English. It would be great to share hints and ideas. Have a look http://www.rockcentral.co.uk and get in touch! :-)
    Anthony
    @rockcentralpod

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Is het niet met die mol hint dat de mol gelijk aan klaas in het klooster was? Dit zou wijzen op cecile + de hint zou anders echt te duidelijk zijn. (Hint van vorige aflevering)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou het ook omgekeerd kunnen zijn: Dat de hints juist aangeven wie het niet is, zoals in het klooster wordt voorgesteld als deductie?

      Verwijderen
    2. Dat hoop ik ook. Het kan niet dat ze zulke makkelijke hints geven. Maar als het inderdaad deductie zou zijn, hadden we wat mij betreft al wel meer hints naar kandidaten mogen hebben.

      Verwijderen
    3. Die zijn er ook. Klaas is niet de mol want hij wordt genoemd in dat klooster, Tim is niet de mol want hij ontbrak ergens een keer op een groepsfoto, Cecile is niet de mol want haar naam ontbreekt in week 1 bij de opdracht in het zand (bij een shot op de naambordjes in een mandje zit haar naam er niet bij).

      Verwijderen