zondag 31 januari 2016

Seizoen 16, aflevering 5: ‘3 al weg, 7 over’

Herinnert u zich Chris Zegers en Rik van de Westelaken nog die vorig jaar na de vlucht in het watervliegtuig een “Wie is de Mol?”-envelop compleet misten? En dat ze daarna met een bootje de mangrove ingingen, omdat ze dachten dat deze hen naar het geld zou brengen? Deze vreemde actie van vorig jaar was dé inspiratiebron van de programmamakers voor deze aflevering. Deze groep mist de enveloppen al net zo makkelijk, maar vond wel makkelijk geld in het mangrovebos. Lang konden ze hier niet van genieten, de laatste opdracht was weer een enorme brug te ver.

Na het huiselijke ontbijt en de openbaring dat Tim nog in het spel zit, kwam de groep aan bij Art. Ze begonnen met een vrij simpele opdracht, één iemand fietst naar Art toe en wacht tot de andere kandidaten de antwoorden al fietsend doorgeven. Taeke, die naar Art gaat sprinten, komt al snel met een slimme tactiek hoe de rest allemaal twee antwoorden aan hem door kan geven. Maar daar hielden ze zich natuurlijk niet aan. Taeke, en daarachter ook de meeste kandidaten, raceten zonder om zich heen te kijken door het zand. 

“Het moge duidelijk zijn dat Taeke geen motortje nodig heeft in zijn fiets.”

Iemand die het een stuk rustiger aan deed was wederom Cécile. Van haar drie grootste angsten zijn er nu al twee voorbijgekomen, de rotswand en het fietsen door het zand. Ik kan niet wachten op de opdracht waarbij de kandidaten moeten invoegen op de snelweg. Cécile haalde ondanks dit slakkengangetje ruim binnen de tijd het eindpunt van het parcours. Helaas lagen er geen enveloppen op het pad zelf, want dan had ze misschien nog geld binnen kunnen halen. Dit onderstreept nog maar een keer dat ze allemaal veel te hard hebben gefietst. En zo worden de eerste 6 vragen compleet gemist.

Daarna begint Taeke over vraag zeven: “We zijn nu bij nummer 7. 7 over.” Een letterlijk deel uit de titel van deze aflevering. Klaas geeft daarop eindelijk het eerste goede antwoord. De groep is zonder Ellies speurwerk en portofoongebruik verloren en vooral Tim is meerdere keren onverstaanbaar. En waarom gingen Rop, Klaas en Annemieke na vraag 7 terugfietsen om de eerste gemiste enveloppen te zoeken? Bij vraag 11 meldt Rop plotseling dat ze vraag 5 hebben gevonden. Goed bezig Rop, goed bezig. Uiteindelijk wordt er op die manier nauwelijks geld verdiend. Hoewel het in het begin duidelijk was dat de enveloppen op volgorde hingen en dat ook genoemd werd tijdens de bespreking, waren de kandidaten achteraf erg verbaasd dat dit zo was. Klaas geeft maar gelijk Tim de schuld omdat iedereen achter hem aan reed.

Wat volgt is een klassieke scene uit Wie Is De Mol. Rop wil nieuw leven blazen in zijn vertrouwensbond met Annemieke. Dit doet hij door te zeggen dat hij vragen op haar heeft ingevuld tijdens de test, maar haar nu niet meer verdenkt. Hierop vraagt zij lukraak of Rop de Mol is. Helaas is het antwoord ook dit seizoen een duidelijke “Echt echt echt niet”. Ze bedenken een meesterlijke tactiek: ze gaan zich overdag verspreiden om iedereen in de gaten te houden en overleggen ’s avonds wat er allemaal is gebeurd. Tijdens de twee opdrachten die hierna komen, komt dit al goed naar voren. Ze zitten samen in de boot en staan naast elkaar op de brug.

Voordat de kandidaten de boot in mogen stappen, moeten ze eerst negen tekens uit het hoofd leren. Deze symbolen moeten ze in het water terugvinden om de puzzel weer compleet te maken en te vinden waar het geld ligt. Tim roept gelijk dat als iedereen er 1 of 2 onthoudt, het allemaal goedkomt. Gelukkig corrigeert Annemieke dit en iedereen gaat gefocust alle tekens in zijn hoofd stampen: “Tosti, Drieoor, Slang, Aap, Rop, Zon, Vogel, Schildpad en Baby”. De groep was meesterlijk bezig.

Deze 9 symbolen slaan op de 9 kandidaten, met Rop in het midden. Een simpele vertaling laat al snel zien wie de missende Mol is.

In drie boten gaan ze daarna de baai verkennen. Taeke en Tim zaten in boot T, Cécile en Klaas in boot C en Annemieke, Rop en Marjolein in boot ARM. Deze armzalige boot was onbereikbaar door de portofoons en haalde ook geen enkel symbool binnen. De andere boten pakten ondertussen vlekkeloos de juiste bordjes en de puzzel werd al snel in elkaar gezet. Het geld lag bij “Boca del Tiburon” en de cijfercode was 113. Klaas mocht dit makkelijk verdiende geld in zijn eentje uit de kist halen en haalde er netjes één briefje van 1000 euro uit. Dat er waarschijnlijk veel meer in de kist zat, komen we aan het eind van de serie pas te weten.

Terug in het appartement gaat iedereen weer zijn eigen gang. Cécile gaat al het verdiende geld even witwassen en helemaal glad strijken. Verrassend, aangezien je van haar wel verwacht dat geldbiljetten moeten rollen. Ook heeft ze ergens op het eiland met het geld een zwarte neplederen penningmeesteresse portefeuille gekocht, zodat ze de pot ook mee onder de douche en in bed kan nemen.

In de laatste opdracht mochten de kandidaten plaatsnemen op “De brug naar Nergens”. Met de onmogelijke opdracht die kwam, leidde dit inderdaad naar nergens. De kandidaten moesten twee uitvoeringen van “Het groot dictee der toetsenbord taal” overbrengen van de linkerkant naar de rechterhelft van de brug. Ondanks de aanwezigheid van voornamelijk acteurs en presentatoren is het onthouden van tekst in één richting al moeilijk genoeg. Toen de zinnen door elkaar liepen, ging er dan ook veel fout. Achteraf bleek zelfs dat je met deze opdracht alleen 1000 euro kon winnen als beide teksten goed waren overgeschreven. Vrijwel onmogelijk.

De kandidaten probeerden van alles, maar het was tevergeefs.

Als Mol hoef je in deze opdracht dus eigenlijk niet heel veel te doen. Deze groep heeft nu eenmaal een chronisch probleem met communicatie. De beste locatie van de Mol was ergens in het midden, waar deze gemakkelijk één woordje kon veranderen en kon zien hoe goed de opdracht ging. Klaas stond wel heel goed naast Taeke, die duidelijk het minst was in deze opdracht. Hij gaf hem achteraf dan ook snel de schuld voor de toegevoegde secretaressedag-zin, zoals Tim na opdracht 1 al tot zondebok werd uitgemaakt.

Opvallender was misschien wel de tekst zelf. Meervoudigepersoonlijkheidsstoornis had volgens het kaartje 38 letters, terwijl dit er in werkelijkheid toch echt 35 zijn. Slaat de titel van de aflevering “3 al weg” hier misschien op? De Mol is in dit spel natuurlijk iemand met zo’n stoornis. Aan de ene kant doet hij of zij zich voor als een kandidaat, maar saboteert aan de andere kant ook vele opdrachten. Het mooiste moment van deze opdracht kwam zoals gebruikelijk van Art. Deze man geniet er van als opdrachten mislukken. Hij leest een zin voor en vraagt aan de groep: “Herkennen jullie dat?” Hierop knikken de kandidaten hoopvol. “Mooi, dat was de enige zin die goed was!” Prachtig.

Voor Marjolein was dit de laatste opdracht die ze meemaakte. Tijdens de test zei ze nog dat ze blij was dat ze deze aflevering dicht bij haar Mollen in de buurt was geweest. Ze zat waarschijnlijk in een tunnelvisie op Rop en dan kun je nog alles van iedereen bijhouden, als Rop niet de Mol is, vlieg je gewoon naar huis. Met joker en al.

Volgende week mogen de kandidaten op zoek gaan naar zichzelf, maar zien we dat Cécile vooral op zoek is naar de Mol op de achterkant van het geld. Hopelijk zien wij dan ook wat wij moeten zien.

Mijn mollen: Klaas en Tim.


4 opmerkingen:

  1. Haha, ik moest erg lachen om je verslag!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Leuk om te horen. Ik had alle recaps van jou ook gelezen, je schrijf echt heerlijk droog

      Verwijderen
  2. "Deze 9 symbolen slaan op de 9 kandidaten, met Rop in het midden. Een simpele vertaling laat al snel zien wie de missende Mol is."

    Euhhh... help eens...

    BeantwoordenVerwijderen