zondag 29 januari 2017

Seizoen 17, aflevering 4: ‘meer dan normaal’

Deze week reist de groep richting het Wilde Westen waarvoor ze naar het Oosten moeten reizen. Niets is wat het lijkt bij dit programma. De makers doen er dit seizoen ook alles aan om ook de kijker in een andere richting te sturen: sommige acties worden af en toe extra verdacht gemaakt en andere acties dan weer niet. Ik hoop zelf vooral dat de tunnel die ik op dit moment aan het graven ben, in de juiste richting gaat.

Art begon de dag weer eens met een monoloog, nu over de tranen die er waren na het vertrek van Roos. “Zeker bij Imanuelle die haar vriendin zag vertrekken. Zelfs de Mol leek er stil van.” Geeft Art nu gewoon weg dat Ima de Mol niet is? Ze staat toch al onderaan mijn verdachtenlijstje. Daar staat ze gelukkig voor haar niet alleen, maar zo voelde ze zich als eenzaam parkietje in het begin van de aflevering wel. Voorlopig dan.

In de eerste opdracht moet de groep door een parcours met hooibalen rennen, terwijl ze achterna worden gezeten door een cowboy of cowgirl met een lasso. Dat zijn Sannes nachtmerrietaferelen. “Dat je je ergens achter moet verschuilen en dan kijk je en dan kijkt diegene je aan.” Ik weet niet wat voor jeugdtrauma’s Sanne aan verstoppertje of iets dergelijks heeft, maar dat er een heleboel erge dingen zijn gebeurd in haar jeugd is zeker. Misschien heeft Imanuelle ooit wel voor die nachtmerries gezorgd, met haar “I’m gonna rope you”.

De reactie van Sanne als de cowboy en cowgirl binnenrijden laat enorm veel enthousiasme zien.

Toch haalden zij allebei de overkant, samen met Jeroen en Diederik. Thomas mocht toen als sleutelspeler de waarde van enkele lasso’s verdubbelen, maar hij kon ze en het verdiende geld ook kwijt raken. Met het gemak waarop Thomas op de laatste meters werd gevangen, vroeg je je toch af waarom de cowboy en cowgirl ze niet alle zeven konden pakken. Maar dat zal Art ze vast wel in hebben gefluisterd, dat ze bij de laatste persoon iets meer hun best mochten doen. Of misschien deed Thomas wel niet helemaal zijn best. Who knows.

Die nacht in het hotel was een bijzondere. Jochem ging stiekem een bondje sluiten met Imanuelle. Hij moest hiervoor nog wel even een contract in drievoud ondertekenen, maar Jochem is gelukkig naïef genoeg om zonder te vragen naar de kleine lettertjes gelijk alles prijs te geven. Iets dat Sigrid niet deed, want zij liet volgens Jochem te weinig los. Je zou wel gek zijn om al je informatie te delen, hoe hecht je verbond ook is. Aan tafel vindt Jeroen het een goed idee om de pot te rouleren, waarna hij zichzelf aanbiedt en de pot ook krijgt. Enorm verdacht, wetende wat er de volgende middag gaat gebeuren.

Dat zelfs de op het oog simpelste opdrachten voor chaos kunnen zorgen werd met het zoeken van geld in de hooiberg wel duidelijk. Er werd in het midden gezocht, aan de zijkanten, met de klok mee, de hooibalen werden door iedereen overal heen gegooid. Iedereen? Nee, een slimme Diederik zei “Het is handig als één iemand kijkt en één iemand tilt.” Met die ene iemand die keek bedoelde hij natuurlijk zichzelf. Een strategie was onmogelijk, maar met 750 euro werd er toch een mooi bedrag gevonden. De woorden van Art Rooijakkers na afloop waren legendarisch. Alsof het een scene van Lucky TV is, zegt hij “Leggen jullie het weer even netjes terug.” waarna je een busje weg ziet rijden over de stoffige wegen. 

Ik weet het zeker, na het in slow motion afspelen en wat geluidsanalyses zei hij duidelijk 24 keer per seconde “Thomas is de Mol”. Zeker weten.

Net noemde ik Jochem al naïef, nu is Jeroen dat zeker. Heeft hij nooit dit programma gekeken vroeger? Nooit gezien hoeveel mensen over hebben voor jokers? Als penningmeester mocht hij voor de veiling geld verzekeren en als hij genoeg had verzekerd, kon hij zelfs zelf ook nog een joker verdienen. Of is die joker hem niets waard? En het geld uit de pot dus ook niet? Eigenlijk kon je bij deze opdracht wel concluderen dat voor iedereen een joker meer waard was dan het geld in de pot, behalve Sigrid misschien. 

De grootste verdachte in deze veiling was niet Diederik, Sanne of Jochem die alledrie een mooie dure joker wonnen, maar Thomas. Thomas bood in elke bieding mee tot het eind om zich dan terug te trekken. Zo ging er veel geld uit en maakte hij zichzelf minder verdacht. Na wat rekensommetjes, verweer en onduidelijkheden of die 1300 euro per joker was of in totaal, bleef er maar liefst 1280 euro over, precies het geld dat in de eerste twee opdrachten verdiend is. Precies het geld dat iedereen gemiddeld over zou hebben voor de drie jokers. Ironisch.

Voor de test gaat ook Sigrid gezellig langs bij Imanuelle. Sigrid stel voor om dit nieuwe bondje aan niemand te vertellen, zelfs niet aan Jochem. Hierna vertelt ze het gelijk aan Jochem, helaas het begin van haar ondergang. Haar bondgenoot is totaal niet eerlijk geweest naar haar en heeft zelfs gelijk veel informatie gedeeld met Imanuelle. Hiervan raakt ze zo in de war en wordt ze enorm boos. Ze weet het niet meer. Het psychologische spel is haar teveel geworden. Zelfs Art wist na haar rode scherm niet helemaal meer wat hij moest zeggen. Zo wreed kan dit spel helaas zijn.

Als je zo iemand een test of welke toets dan ook ziet maken, kan het niet goed gaan.

Volgende week zien we de overgebleven kandidaten nog verder de wildernis intrekken. Huifkarren, kamperen, schieten en er worden dingen verbrand in het kampvuur. Ik ben benieuwd. Mijn hoofdverdachte is Thomas, met Jeroen op een stevige tweede plaats. Het zoeken naar de Mol valt te vergelijken met het zoeken van het geld in die hooiberg. Wat denken jullie?

3 opmerkingen:

 1. Yep, Thomas blijft ook mijn nummer 1-verdachte!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad. nummer 1 verdachte is Thomas. Jeroen staat op 2e plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het valt mij op dat er in elke titel een woord zit met dubbel a. Ik ben benieuwd of het straks in aflevering 5 ook weer zo is. Ziet iemand hier een mogelijke hint in?


  Fantastische verslagen weer. Echt genieten!


  RS

  BeantwoordenVerwijderen