zondag 5 februari 2017

Seizoen 17, aflevering 5: ‘teugels in handen’

Na een half uur heb ik toch even gekeken of ik wel naar het juiste programma zat te kijken. Het bleek echt Wie Is De Mol? te zijn en geen Planet Earth, al kon ik de stem van David Attenborough op de achtergrond al horen praten. Ik hoorde hem vertellen over het langgerekte natuurlandschap, over bevertjes met van die pootjes en snorhaartjes en over een groep mensen die moest zien te overleven in onbekend terrein omringd door wilde beren. Tenminste daar was vrouwtjesmens Sanne bang voor. Over een Mol werd niet verteld, die heeft het rustig aan gedaan deze aflevering, al viel er ook bijna niets te mollen.

Deze aflevering maakten de kandidaten een tocht met huifkarren langs de eeuwenoude Oregon Trail. Ik had dus toch gelijk, het geld bij de Avrotros is op. Geen vuurwerkshows, vluchten naar Vegas of all inclusive hotels, maar buiten slapen en zelf een vuurtje maken. Art zette iedereen nog even extra op scherp door te zeggen dat 1 op de 10 mensen de tocht naar het Westen vroeger niet overleefde. Die getallen zijn er in de loop der jaren niet beter op geworden. 1 van de 6 kandidaten zou dit avontuur niet overleven.

De kandidaten dachten dat het echte Amerikaanse paarden waren. De paarden werden aangespoord met “Step up, boys”, “Hop boys, hop” en “Yappa”. Het hielp niet echt, 16 kilometer in twee dagen is niet heel erg snel. Door de Engelstalige gesprekken met de paarden, werd eigenlijk de hele aflevering half Engels gesproken. Een kleine greep uit de gesprekken van de kandidaten: “We have to make our own meal”, “This is working”, “I keep it personal”, “Let’s continue this”, “I think we got a deal now” etcetera. 

Gelukkig voor Roos is zij al even thuis, anders had ze deze opdracht niet overleefd...

Tijdens de eerste dag kwamen ze ook nog langs een opdracht, het schieten op bewegende schietschijven met echte 22mm kogels en een echt geweer. Zes keer werd er raak geschoten, daar zal natuurlijk geen enkele kogel van de Mol bij hebben gezeten. Ik vind 600 euro ook helemaal geen gekke score, meer kun je er niet over zeggen.

Thomas genoot van het kamperen in de wildernis. Back to basic, scouting, minder luxe, minder geld, precies wat een Mol wil. Sanne was daarentegen weer met totaal andere luxeproblemen bezig. Ze vond een jutezak met ongesneden toestanden. Wat erg. Ook was ze bang dat iemand de volledige pot in het vuur zou gooien, maar dat is volgens mij niet gebeurd.

‘s Avonds dachten de kandidaten dat Art aan kwam rijden op een paard. Helaas, het was een doodgewone postbode te paard met enveloppen. Thomas pakte gelijk nummer 2 en liet de rest daarna kiezen. Hij mocht met Jochem jokers maken en de rest moest links en rechts wegkijken. Dat lukte, het viel verrassend genoeg niemand op dat zij de hele tijd in de huifkarren zochten naar een zak met ‘TOOLS’ er op. Iedereen was lekker gezellig aan het koken, terwijl zij de boel overhoop haalden. In de nacht was het misschien alleen Diederik opgevallen dat ze de jokers gemaakt hadden, maar daar weten we nog niets van.

1 van de 130 posters is die van Soldaat van Oranje. Zeker weten.

De volgende dag ging de reis weer verder. Iedereen keek erg opvallend naar rechts en links, maar niets werd gevonden. Ook dit viel bij de andere kandidaten totaal niet op. Op deze manier gaan ze de Mol ook niet vinden. Ze lijken wel net zo blind als de Mol zelf. Voor extra informatie hoeven de kandidaten de tweede opdracht ook niet te gebruiken, want hier werd niet gemold. De juiste posters werden, op één poster van Jochem na wat door de regie weer extra werd benadrukt, allemaal gevonden dankzij het goede werk van Diederik: 2000 euro.

Dit is denk ongeveer hoe Ima in haar bondje met Jochem staat.

Tijdens de huifkartocht vonden Imanuelle en Jochem elkaar ook weer. Ze vertrouwen elkaar niet, maar het moet toch wel voor extra informatie. Ima zegt wel erg makkelijk dat ze kamikaze op Diederik is gegaan. Ik weet niet of ik dat moet geloven. Jeroen zat toch ook op Diederik? (En Jeroen zei ook in het begin van de aflevering dat hij Thomas totaal niet verdenkt.) Toch moest hij naar huis. Dat zou alleen kunnen als iedereen meer van Diederik weet dan Jeroen en Diederik de Mol is of dat Jeroen gewoon fout zat en Imanuelle wellicht loog tegen Jochem of geluk had bij de test. Dat laatste lijkt me waarschijnlijker, omdat ook Jochem best wel verdacht wordt in de groep.

Als laatste moet ik toch even zeggen dat de test elke week wel behoorlijk lang duurt en dat er nog steeds een aflevering moet zijn dat niemand naar huis gaat. Misschien wel volgende week, waarin horror, bull riding, grasmaaien en een privilege voor iemand die veel geld verdient voorbij komt.

Mijn Mol: Thomas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten