zondag 26 februari 2017

Seizoen 17, aflevering 8: ‘raam taal’

Art begon zoals gebruikelijk met een mooie tekst voor een mooie achtergrond. Hij benadrukte dat afvallen vlak voor de finale een miserabel lot is. Datzelfde kun je zeggen van niet eens laten zien wie er afvalt. Opeens was deze aflevering afgelopen. Dat terwijl Art nog vlak voor de laatste opdracht zei “Nog even en ze zijn bekend: de drie finalisten”. Laat maar, moeten de programmamakers hebben gedacht, we doen het een keer compleet andersom. Wat mij betreft nergens voor nodig. Gelukkig kunnen ze het zich met drie mooie opdrachten permitteren. 

De eerste opdracht was absoluut onmogelijk. 26 letters goed hangen in 20 minuten. Zonder communicatie, zonder een idee waar je begint. Volgens mij duurde het ook minuten voor je een paar paaltjes verder was. En dan had ook iedereen nog een ander idee waar ze moesten beginnen. Sanne dacht bijvoorbeeld in cirkels en Thomas en Diederik vonden allebei het andere eind van de reeks waar de Z moest komen. Ik moet zeggen dat alleen Diederik het echt slim aanpakte door overal letters op de weg te schrijven. 

Het grootste raadsel is toch wel de Z. Waar Sanne, met een eigen reeks K tot Q en Jochem en Diederik aan het eind van de keten redelijk bezig waren, zag je 10 keer zo vaak beelden van drones dan beelden met Thomas. Wat heeft hij gedaan? Anyway, Thomas begon bij de Z en plaatste die bij het laatste paaltje. Later vond Jochem de Z opeens halverwege, waarna die hem goed kon hangen aan het eind op de plek die Diederik al had gemarkeerd. Vreemd.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de Mol een M achterlaat.

De volgende opdracht heeft de groep geen windeieren gelegd. In vergelijking met het fietsen hadden ze zeeën van tijd om alle gezegdes uit te beelden. Het leek wel of iedereen zijn beste beentje voor zette. De kandidaten konden goed hun ei kwijt dankzij de enorme verzameling antiek en de bijbehorende grappige poses en gezichtsuitdrukkingen. In duo’s en met zoveel te gebruiken materiaal is het voor de Mol ook moeilijk om de ander in de maling te nemen. Nood breekt wet, moet Thomas dan ook gedacht hebben toen hij een foto kwijt liet raken. Tijdens het raden, lieten vooral Diederik en Sanne zich van hun beste kant zien. 17 van de 19 goed, daar kunnen andere groepen kandidaten nog een puntje aan zuigen. PS: voor deze alinea had ik graag alles uitgebeeld, maar mijn polaroid camera was weggewaaid.

Tijd voor Het Gesprek tussen Jochem en Sanne. Daarom is het zo slim voor kandidaten om af en toe informatie uit te wisselen met andere kandidaten en uit je filterbubbel te komen. Jochem was in de veronderstelling dat iedereen op Diederik zit, terwijl zijn soort langzaam uitsterft. Sanne, die vol op Jochem zit, was erg verbaasd toen Jochem haar probeerde te overtuigen informatie over Diederik te delen. 

Complete verwarring. Heerlijk.

Na de opdracht van de spreekwoorden spraken ze elkaar weer. Als ze allebei niet de Mol zijn, is het inderdaad onmogelijk dat Diederik de Mol is. Dan moet het wel Thomas zijn, besluiten ze, al vertrouwen ze elkaar nauwelijks. Sanne blijft Jochem verdenken en ik denk dat Jochem het meest heeft gewonnen aan dit gesprek. Dit gesprek zou er wel eens voor kunnen zorgen dat Jochem de winnaar van dit jaar wordt, als Thomas inderdaad de Mol is. 

Over de laatste opdracht kun je vrij weinig zeggen, alleen dat het een fantastisch en zenuwslopend spel was. Sanne en Thomas waren misschien iets te gretig in het begin en werden daarom gevonden. Jochem en Diederik bleven heel slim erg lang wachten, misschien zaten ze er wel een paar uur. Wie weet. Gelukkig knippen ze dat allemaal weg in de montage. Jochem zag het uiteindelijk goed, pakte de vrijstelling en daardoor zou ‘Diederik groen’ wel eens kunnen veranderen in ‘Diederik rood’ bij de komende executie.

Diederik rood ja, want deze volledige aflevering stond in het teken van het elimineren van Diederik als verdachte. Hij kan de Mol niet zijn en zal dus waarschijnlijk afvallen. Waarom zouden ze de executie dan niet uitzenden? Je zou denken dat je door de uitslag die komt veel wijzer wordt over wie de Mol is, maar er komt daarna toch nog een aflevering, dat maakt niets uit. Al betekent het wel dat er nu in ieder geval wel iets zal gebeuren in de meestal nietszeggende finaleaflevering. Het is om af te sluiten erg opvallend dat iedereen nog lijkt te spreiden bij de test. Ik ben allang niet meer aan het spreiden, Thomas is gewoon de Mol! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten