zondag 12 februari 2017

Seizoen 17, aflevering 6: ‘wijzer worden’

Als kijker hoop je natuurlijk gelijk dat de titel slaat op jou als kijker. Dat je wijzer wordt, je duidelijke Mol-acties of kandidatenacties ontdekt en je het honderd procent zeker weet. Nu denk ik dat met mijn sterke tunnelvisie onderhand wel te weten en gebeurde er ook een heleboel in deze aflevering, maar het wijzer worden viel toch wat tegen. Er viel ook eindelijk helemaal niemand af, zoals ik vorige week had voorspeld. Al wordt het er daardoor niet beter op.

Voor het echte werk begint, zie je de kandidaten samen een huishouden runnen. Samen koken, samen wassen, samen op elkaar letten. Dit is toch wel het seizoen van de spanning en de intriges. Ik mis een beetje de humor binnen de groep, als ik het vergelijk met voorgaande seizoenen. Jochem biecht: “Als je altijd de waarheid vertelt, dan hoef je niets te onthouden.” Waarna hij vertelt dat hij heel veel moet onthouden (hij liegt!) en je ziet dat hij een foto maakt van ondergoed in het washok (hij kan dat niet eens onthouden!).

Een ondergronds museum was het decor van de eerste opdracht. Toen Art vroeg wie over een goed geheugen beschikt, stak Thomas gelijk zijn hand op. Als Mol had hij namelijk goed onthouden dat deze positie voor de Mol een stuk handiger is. Samen met Sanne mocht hij door de verlichte gangen (ook wel tunnels met visie genoemd) lopen en goed onthouden waar geld te vinden was. De andere drie moesten daarna de aanwijzingen van de eerste twee precies opvolgen. Als mol zou je bij dat drietal weinig meer uit kunnen halen.

Niemand zal waarschijnlijk verbaasd zijn geweest dat Sanne ook nu bang was. Waar is ze niet bang voor? Donker, gangenstelsels en poppen kunnen in ieder geval aan het lijstje fobieën worden toegevoegd. Thomas en Sanne vonden, wellicht door alle gevaren, maar zes briefjes met plusgeld, terwijl er waarschijnlijk veel meer heeft gelegen. Art had misschien beter kunnen vragen naar mensen die goed kunnen zoeken. Dankzij Sannes “pak die linker maar” en de enorm goed onthouden harten twee, werd er toch wel 400 euro opgehaald. Al is dat geld volgens het voorstel van Art meteen weer uitgegeven aan een mooi feest. 

Haar gedachte: "Waarom krijg ik dan elke avond veel minder van jou? Doe ik het niet goed?"

Iedereen wordt verdacht, iedereen verdenkt een ander en iedereen probeert ook meer informatie te hebben dan de ander. Sanne, die na één nachtje slapen al over het vertrek van Jeroen heen is, besluit om zo veel mogelijk nieuwe relaties te beginnen. Ze maakt een ondergrens-van-informatie bondje met Diederik en Thomas, een soort friends with benefits, en wordt daarna in een rol als minnares keihard afgewezen door Jochem. Ze zal denk ik volgende aflevering met Imanuelle, Art of de cameraman praten, want zo wanhopig komt ze wel over. Wat mij betreft een kandidatenactie. 

Op naar het plettelend, waar ze de boerderij van vader Cliff en zoons Paul en Randy onveilig mogen maken. De Yvonne Jaspers in mij vroeg zich meteen af of er ook een vrouw was, maar daar mag iedereen op zondagavonden weer naar kijken. Sanne wil absoluut geen boer worden (wat wil ze absoluut wel?) en mag samen met Diederik raden wat voor woord de andere groep in het gras probeert te maaien. Ik was in ieder geval blij dat Sanne, met haar zogenaamde typecursus, geen woord mocht maken.

Jochem stelt slim voor om een woord te maken dat ook met minder letters een goed woord is en stelt makkelijke letters voor. Dat is voor Thomas het teken om makkelijke letters op te noemen. De O, de L en natuurlijk de M. Jochem kopt hem daarna gelijk binnen “iets met Mol!” Het werd molboekjes en Thomas wilde per se met de M beginnen. Jochem en Diederik zorgden nog voor wat onduidelijkheid, maar het woord werd geraden en de 2000 euro was binnen.

Halverwege heeft Thomas deze drie letters gemaaid.

Tijd voor een echte rodeo. Helaas zonder de kandidaten, al probeerde Art ze dat met een goed gelukte grap nog te laten denken. Diederik zei “Oh God” en Sanne schudde zo snel heen en weer met haar hoofd dat ze daarna niet helder genoeg was om buttons te zoeken. Ze is ook hier al bang voor. In deze opdracht kon een privilege worden verdiend door gênant naar mensenlichamen te staren en daardoor gênant veel geld te verdienen. 

Gênant veel werd er alleen niet verdiend. Imanuelle is niet de Mol en haalde maar liefst drie bedragen binnen. Daarvan waren er wel twee enorm laag, wat misschien weer verdacht is, maar een Mol zou die 500 euro dan laten lopen. Diederik liet iedereen lopen en kon zijn schaamte niet opzij zetten. Met de 100 euro van Thomas bleven de andere nog hogere bedragen wel buiten beeld. Door het privilege had Imanuelle de macht om drie schermen niet te laten zien. Dat werden natuurlijk die van haar, die van haar bondgenoot en die van hun Mol. De verwoede pogingen vol zielige verhalen van Thomas en Sanne om de vrijstelling te bemachtigen waren kansloos. 

Dat er niemand een klap in zijn gezicht heeft gehad, verbaast me wel

Als Ima en Jochem goed op Diederik hebben ingezet en Diederik de Mol is, moet een van de andere twee logischerwijs naar huis. Dit gebeurde niet, de schermen van Thomas en Sanne bleven groen. Zou Imanuelle nu wijzer zijn geworden en weten dat Diederik niet de Mol is? Nee, ze denkt nu dat de rest ook vol op Diederik zit. Jochem snapt er in ieder geval niets van en raakt volgende week ook nog zijn joker kwijt. Ook wordt er geschoten en komen er luchtballonnen in beeld, al gebeurt dat hopelijk niet in dezelfde opdracht. En zou Sanne bang zijn voor pistolen en luchtballonnen? Wie weet.

Mijn mol: Thomas

1 opmerking:

  1. Nice verslag weer! Mooie hint ook van Thomas met het gemaaide woord. Zeker geloofwaardig omdat hij ook zo gebrand was op het zelf maken van de M.

    BeantwoordenVerwijderen