zondag 22 januari 2017

Seizoen 17, aflevering 3: ‘einde verhaal’

In deze aflevering bleef de groep eindelijk gezellig bij elkaar. De pot kwam ook bij elkaar en Roos werd gekozen als penningmeester. Er kwam zelfs nog een heleboel makkelijk te verdienen geld bij in de pot, 2500 euro voor wat tekeningetjes bijvoorbeeld. Het zal de Mol niet zoveel uitmaken, want we zagen al dat er volgende week een jubileum wordt gevierd: de veiling komt terug! Het is komende week precies tien jaar geleden dat de beschamende veiling van seizoen 7 in Thailand werd uitgezonden: bit.ly/2jFp52E (vanaf 19.00). Meer dan 12.000 euro werd er toen uitgegeven aan jokers, een mooie overnachting en zelfs een afgevallen kandidaat. Toch zal de Mol deze week niet stil hebben gezeten!


De eerste acties die we zagen waren wel echt kandidatenacties. Het Molboekje van Jochem was gejat. Ik vroeg me af of dat heel erg was, want hij schreef, zo bleek vorige week, toch niet veel op. Zou Imanuelle er iets aan gehad hebben? Dit bracht Sigrid wel op een idee, nu mocht ze ook stelen. Ze had de sleutel van de kamer van Thomas en Diederik en vond een heleboel informatie over Thomas. Mijn grootste vraag was toch: Hoe komt ze aan de sleutel? Was ze er al vaker binnen geweest? En wil ik dat wel weten? Er gebeuren maar rare dingen in het hotel..

Er werd helaas niet met de klok mee gezocht. 

Bij de eerste opdracht moest er een estafette gerend worden met één coach die het overzicht had. Diederik en Jochem werden al gelijk opgenoemd. Arme Imanuelle, ze wilde helemaal niet rennen en bood zichzelf dan toch maar aan. Zulke mensen heb je er altijd tussen zitten als er iemand moet worden uitgekozen. Ze werd compleet genegeerd: Diederik werd de coach. En eigenlijk was die plek de enige waar je niet echt kon Mollen, alleen eventueel met de ruime tijd die er was.

De rest deed dat gelukkig wel. Jeroen en Roos liepen samen maar 1 van de 2 eerste zijpaden, de halve 1000 bleef dus achter waarna de kans groot was dat de tweede helft wel werd gepakt. Bij Roos begon ook het gedoe met de kartonnetjes waar toch een duidelijke pijl op stond. Ondertussen bracht Sanne enorm veel verwarring, terwijl er niemand naar de arme Sigrid luisterde over de portofoon. Ze was de enige die het idee achter het karton begreep. Maar het meest viel hier te Mollen aan het eind. Er zijn met zekerheid briefjes weggegooid of kwijtgeraakt en hoe Jochem dacht dat hij twee halve briefjes van duizend had, is me een raadsel. Thomas die de laatste loper was, had in deze opdracht dus de belangrijkste plek.

De groep gunde Imanuelle in de avond dan toch ook een keer iets speciaals. Ze mocht na het bekendmaken dat er dieven binnen de groep actief waren, samen met de andere dief Sigrid aan de slag om te raden wat de andere kandidaten hadden getekend. Ze moesten met harken de kandidaten in het zand uitbeelden. Nu teken ik zelf mensen nog steeds met een hark als armpjes, dus ik vond dat ze het over het algemeen goed deden. Vooral de strategie was goed. Na wederom een idiote opmerking van Sanne over lievelingsdrankjes deden ze het simpel. Roos werd een roos, Jeroen een radio, Sanne was Beatrix en Jochem Mickey Mouse(?). Dat was zeker niet het beste idee van Nederland.

Is het lidmaatschap bij de Avrotros vertienvoudigd?

Dit alles mochten ze doen onder het genot van 5 minuten knallend mooi en duur vuurwerk. Kosten noch moeite is dit seizoen gespaard en het is al duidelijk dat de pot dit jaar naar de programmamakers moet gaan, dadelijk raken ze nog failliet. Of is die veiling van volgende week daarvoor? Uiteindelijk waren er 7 kandidaten getekend, alleen Sigrid ontbrak. De opdracht was om de kandidaten te tekenen, zou Sigrid dan de Mol zijn? Ik denk het niet, want zij en Imanuelle raadden maar liefst 5 kandidaten goed, zelfs knuffelbeer Jochem. Het kunstwerk van Thomas werd fout geraden en de roos van Roos was inderdaad verzopen. Een mooie metafoor naar de latere test en executie.

Die avond en ochtend werd duidelijk dat de 8 kandidaten netjes opgesplitst zijn in 4 verbondjes van 2. En dan bedoel ik geen stages meer, maar echte verbondjes. Wat ik me bij die stukjes altijd afvraag, is of het toeval is dat er altijd een cameraman bij is of niet? Ligt de cameraman op een luchtbedje voor de kandidaten de hele nacht te wachten? Klopt de regie elk uur op de deur of ze nog nieuws hebben wat ze even acterend mogen filmen? Die verbondjes zijn sowieso acteerwerk, want niemand vertrouwt elkaar nog.

Art vertrouwt Portland de dag erna ook niet. Alle ramen en deuren moesten worden gesloten in de jacht op de eindbestemming. De groep reed dwars door Portland en moest op elkaars auto de volledige route vinden. Opvallend was dat Thomas tot twee keer toe de groep volledig kwijtraakte na een stoplicht, dat de warrige Sigrid die als enige de aanwijzingen bij had gehouden en dat eigenlijk niemand zich aan de verkeersregels hield. Gelukkig voor de kandidaten werden de boetes niet betaald vanuit de pot. Ook Jochem die portofoons opeens niet meer snapt en vond dat de auto’s in de goede volgorde moesten rijden, zorgde niet voor duidelijkheid. De opdracht mislukte grandioos, de enveloppen met de vele aanwijzingen hoefden niet eens geopend te worden. 

Miss Mole? Ik kan me niet voorstellen dat de Mol dit seizoen een vrouw is.

Roos moest uiteindelijk in een tuin vol rozen naar huis. Het punt is aangebroken dat de tranen vloeien bij een afscheid. Op naar het Wilde Westen. Wie wordt de Dick Jol van dit seizoen? En gaat de pot echt leeg?

Ik ga als hoofdverdachten weer terug naar Jeroen en neem samen met Diederik voor het eerst ook Thomas mee. Eigenlijk sluit ik ook Jochem niet uit, het zou een geweldige Dennis Weening achtige Mol zijn dan, maar ik kan het me nog niet voorstellen. Datzelfde onvoorstelbare gevoel heb ik ook nog bij de drie overgebleven dames. 

1 opmerking:

  1. Hm, dat halve duizendje dat Jeroen (want Roos is onschuldig) wellicht bewust niet heeft gepakt is wel een goeie. Mooie samenvatting weer!

    BeantwoordenVerwijderen