zondag 15 januari 2017

Seizoen 17, aflevering 2: ‘meegaand’

Dit was zeker weten een van de beste afleveringen van Wie Is De Mol? ooit. Zo compenseert het voor de matige seizoensopener van vorige week. Een verlaten fabriek, verdwenen kandidaten, lasergevechten, gillende kandidaten, moeilijk te verdienen geld, leugens en bedrog en een totaal niet vergezochte hint naar Diederik als Mol. We gaan alles langs! 

Art begon vandaag enorm optimistisch. Eén uur, 7 opdrachten op een enorm verlaten terrein, portofoons en 3500 euro: “Het kan niet misgaan.” Ik neem aan dat deze presentator onderhand wel wat ervaring heeft gekregen in hoe dit soort opdrachten meestal aflopen. Frustraties, ellende en prachtige televisie. En waarschijnlijk was Art de geblindeerde busjes even vergeten. Want, ook al werden maar 5 van de 7 opdrachten gevonden, zette Jeroen verdacht zijn portofoon uit en heeft het grootste deel van de groep goed zijn best gedaan om tijd te verspillen, als je als kandidaat alleen bij een opdracht kwam te staan, werd je een busje ingesleurd. Zo werd Roos na 5 correcte tekens van een code weggehaald en werden Jeroen en Diederik bij een ‘FBI-achtige setting’ opgepakt.

Zijn er al molloten met deze code aan de gang gegaan?

Maar ook bij de rest liep het niet. Sanne en Sigrid hadden ruzie met een typemachine en 2 opdrachten. Vreemd, want Sanne is toch enorm goed in typetjes? Alsof zij zelf een typetjemachine is. Waarom ging dat dan zo moeilijk? Sigrid was intussen aan het knoeien met een kipnuggetpuzzel. Wat is het hoogst mogelijke aantal kipnuggets dat je niet kan bestellen met porties van 6, 9 en 20? Nu verkoopt de McDonald’s toevallig ook kipnuggets in die porties en zal het antwoord dus vast geen hint zijn, maar ik kon het niet laten het even te onderzoeken. Het antwoord is 43, net als het aantal tekens van de code van Jochem en Roos. Niemand is 43 of jarig op 4 maart. Het enige dat ik kon vinden was Jekel = 10+5+11+5+12 = 43 volgens de codering a=1, b=2 etc. Of dat met mijn lichte tunnelvisie te maken heeft, geen idee. Maar als Chris Zegers dit had geweten, stond hij nu te springen, te schreeuwen en te stuiteren in Moltalk. 

Dankzij Jochems dure scherm en Yvonnes oplettendheid werd er toch nog 450 euro verdiend. De portie van 9 kandidaten werd wel een portie van 6. Komt er dan ook nog een keer een groep van 20 kandidaten tevoorschijn? Waar zijn ze? Wanneer worden ze geïntroduceerd? Over de 3 verdwenen kandidaten zei Sanne: “Ze zitten straks weer in een speedboot met een vrijstelling”. Het bleek uiteindelijk een fictieve kajak te zijn, maar daarover later meer.

’s Avonds mochten de kandidaten aan de slag met laserguns in een verlaten horrorkermis. Meestal ben je na een dagje kermis 500 euro kwijt aan alle attracties. Nu kreeg je er dit geld voor. Jochem werd als verkenner die niet verkende afgeschoten, waarna Sanne, die kermissen haat, de engste attractie uitkoos. De Screamin’ Eagle. Dit resulteerde in 500 euro en vreemd gegil. En zo werd de horrorkermis nog iets enger. En toen kwam Imanuelle ‘Ik dood, jij dood’ de kermis in. En zo werd de horrorkermis nog weer iets enger. 

Oaks Amusement Park “Where the fun never ends.” 

Verder werd Thomas misselijk, begon Sigrid zwaar te hallucineren en vertelde Art dat hij bewegende vuilnisbakken had gezien. Art was echt niet zichzelf en zei dat hij zelfs een beetje trots was op de groep die 1250 verdiende. Dit alles deed me denken aan de kermis in Rotterdam waar in april vorig jaar 500 kilo cocaïne werd gevonden. Volgens de berichtgeving is de cocaïne vernietigd, maar het zou me niets verbazen als deze partij drugs is verplaatst naar een kermis in Oregon. Het zou me niets verbazen. Net als de jokers die niet gevonden werden, dat verbaast me ook niets.

In een mooie rechtszaal werden de zes kandidaten eindelijk herenigd met de andere drie. De verhalen waren allen ongeloofwaardig, al is iemand verkleden als Elvis of iemand heen en weer laten vliegen naar Las Vegas geloofwaardiger dan het Planet Earth verhaal van de 6 kleine bevertjes. Daarvoor moet je wel heel veel geluk hebben tijdens een dagje met de boswachter. Ik vraag me wel af hoeveel scenario’s ze klaar hadden liggen. Ze konden moeilijk een vrouw verkleden als Elvis en ik vind het ook erg toevallig dat Diederik is uitgekozen om de leugenaar te mogen spelen met daarbij de kans op een vrijstelling. 

“Ik ben de leugenaar.” De vroegste bekentenis van een Mol ooit.

Jochem koos als enige voor de juiste leugenaar. Al was dat natuurlijk wel al nadat de meerderheid al voor Roos was. Sneu dat Jeroen niets kreeg voor zijn geweldige performance als Elvis en Roos niets voor het misleiden van de groep. Al hoop ik niet dat Roos in Las Vegas molgeld heeft vergokt. Of was het misschien geld van het productieteam, ze lijken geld genoeg te hebben dit jaar. En over het eerste idee van de kandidaten. Wat zou het toch vet zijn als Diederik als Mol echt als sniper heeft mogen spelen in de kermis.

Tot slot de test en de vele verbondjes. Al vraag ik me af wat dat bij Thomas en Diederik inhoudt. Diederik zegt: “Wil je het na de test nog een keertje doen.” Waarop Thomas zegt: “We gaan het natuurlijk wel verlengen met een nacht.” Ondertussen heeft Sigrid al een halve roman over Jochem opgeschreven en krijgt Roos alles te lezen wat Imanuelle heeft opgeschreven. Zo is het wel erg opvallend dat Jeroen deze test met een schot hagel heeft overleefd, misschien dreigde hij Art wel daarmee, of is hij de Mol? Voor de meest overduidelijke kandidaat van het gezelschap werd het tijd om naar huis te gaan: Yvonne. Wordt de groep volgende week weer uit elkaar gehaald of wordt het toch nog een keer gezellig? Dat ziet u volgende week.

Mijn Mol op dit moment: Diederik. Het beververhaal was wel erg mooi ingestudeerd.
Mijn Tunnels-zijn-gevaarlijk-verdachten: Jeroen, Roos, Jochem en Sigrid. Ook zij hebben nog bijna niets goed gedaan.

5 opmerkingen:

 1. Grappig dat we het aardig eens zijn over de verdachten! En die kipnuggets-aantallen zijn eigenlijk ook wel fascinerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als Diederik voorkennis had gehad wist hij wat de andere hadden gedaan. Hij had dan ook een ongeloofwaardig verhaal bedacht met een Elvis om de verhalen wat op elkaar af te stemmen. Nu was hij degene met een natuurfilm. Het was voor ons meteen duidelijk omdat zijn verhaal zo geloofwaardig was dat hij loog. Om die reden valt Diederik voor mij hier af als mol.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Opvallend dat je niets doet met de uitkomst van de som in de richting van Jeroen. Op de ene typmachine verschijnt de geboortedag van Jeroen (14 juni) en op de andere typmachine is de uitkomst 43 -> 2017-43=1974, oftwel het geboortejaar van Jeroen. Alleen bij de typmachines staan er 2 opdrachten in duo naast elkaar, die ook nog eens de gehele geboortedatum van een kandidaat vormen. Pak het dagboek van de Mol erbij met historische kennis over Divide et Impera en er gaan zo nog behoorlijk wat schijnwerpers van Diederik, Sanne, Jochem en Sigrid over op Jeroen. Neem daarbij ook nog even het feit dat Jeroen deze aflevering 1500,- euro uit de pot heeft gespeeld (door het niet afmaken van de waslijnopdracht = 500,- euro + afloop zitting rechtbank 1000,- euro) en daar tegenover tot nu toe 0,- euro heeft binnengebracht... Een mol zou tekenen voor dit scenario!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij is op het moment niet 43 daarom dacht ik er verder niet meer aan, maar dit is wel een goede hint inderdaad. De 14 juni met het citaat van Samuel Parker had ik over het hoofd gezien. Mooi gezien!

   Verwijderen
  2. Graag gedaan. Er zijn overigens met een heldere blik nog meerdere hints naar het jaartal 1974 te vinden. Er komt namelijk nog een aflevering waarbij de kandidaten een plek/gebouw bezoeken dat is gesticht in 1974. Hoe ik dit weet? Bekijk de leader maar eens heel nauwkeurig... zoek en gij zult vinden ;-) Wellicht te ver gezocht, maar ik heb dit nog nergens voorbij zien/horen komen!

   Verwijderen