zondag 28 februari 2016

Seizoen 16, aflevering 9: ‘fotofinish’

Het spannende avontuur zit er voor de overgebleven kandidaten bijna op. Bijna, want het spannendste gebeurde deze aflevering nog: hotelkamers met doorzichtige muren voor de douche en het toilet. Na drie weken op elkaars lip te hebben gezeten en de kleur onderbroek van iedereen bijgehouden te hebben, werd dit blijkbaar toch teveel voor de finalisten. Als Klaas voorkennis had, had hij toch niet zo belachelijk graag met Tim samen geslapen, lijkt mij. Maar dat terzijde. Tim wordt bijgelovig en wil Klaas weghouden van zijn kamer, iedereen die met Klaas op een kamer sliep is namelijk afgevallen. Hierbij wil Tim de kamer uiteindelijk alleen delen als hij de helft van de pot krijgt. Dat zal hij dan toch maar even met Annemieke moeten uitvechten..

De laatste dag om nog wat geld bij elkaar te sprokkelen bestaat uit het maken van foto’s en video’s. De drie finalisten moesten in de eerste opdracht enkele composities perfect en precies namaken. Hoe perfect en precies dit moest gebeuren was heel onduidelijk, aangezien de beste foto afgekeurd werd door Art door een verkeerd hangende vis. Bij de foto’s in de kapperszaak en het café was hij dan weer een stuk minder streng, terwijl daar een stuk meer niet klopte.

Deze moest erin

Tijd om de drie finalisten in deze opdracht maar eens apart af te gaan. Tim is opvallend veel met details bezig. Elk petje of shirtje moet dezelfde kleur hebben, terwijl dit waarschijnlijk niet nodig is. Klaas van Kruistum doet voor de verandering eigenlijk niet zo heel veel, maar gaat wel weer mooi poseren voor een kruis. Het aantal kruizen dat dit jaar in beeld is gekomen ligt extreem hoog. Ook Annemieke valt in herhaling, al vele malen eerder kwam ze net te laat achter bepaalde zaken en ook nu, met de bretels, gebeurt het weer.

Na het in ontvangst nemen van de 600 euro, heeft het drietal iets te vieren. Ze zijn definitief niet de slechtste groep ooit als je kijkt naar het verdiende geld. Maar wanneer Tim en Klaas aan Annemieke vragen naar de pot, blijkt deze nog in het hotel te liggen. Waarom zou een penningmeesteres dat doen? Ik denk dat ze loog en het geld niet wilde laten zien, omdat ze misschien wel eens de puzzel op de achterkant opgelost kon hebben. Ze laten niet voor niets hierna een scene van Art zien, waarin hij voor de honderdste keer uitlegt dat de Mol op de achterkant staat en zegt dat één iemand de puzzel heeft opgelost.

De allerlaatste opdracht speelt zich af in een enorm druk resort. Hier zullen de finalisten gelijk verlangen naar het verlaten resort van enkele afleveringen terug. Na de opnieuw cryptische taakomschrijvingen over de opdracht, zegt Tim gelijk dat Klaas ogen op zijn rug heeft. Wil hij zijn Mol aan het werk zien of zelf de regie in handen houden? Opvallend was dat de bedragen die ze konden verdienen, de bedragen waren waar hun gezicht op stond: 10,20 en 500 euro. Dat Klaas (of Tim) als waarschijnlijke Mol op de laagste bedragen staat, is natuurlijk al heel handig. Helaas zit er voor de Mol geen finalist bij die op een minbedrag staat.

“We are so famous, but you’re gonna be famous too and we don’t want that. SO GET OUT OF THE WAY!”

Dit is volgens mij ook de eerste opdracht waarbij ze het meerdere keren opnieuw mogen proberen. Dat doen ze dan ook een paar keer. Maar echt met geld is de groep totaal niet bezig. De plattegrond waar op staat waar het geld te vinden is, wordt nauwelijks bekeken. Toch is het mooi om te zien hoe hard ze zichzelf als een krabbetje in het zweet werken voor de uiteindelijke 50 euro. Klaas perst er een gebukte eindsprint uit en zo eindigt de pot net boven de dertienduizend euro: 13020.

Dan volgen de voorbereidingen op de allerlaatste test. Er wordt teruggeblikt op alle opdrachten en Klaas en Annemieke gaan naar de plaatselijke kapper. Helaas laat Klaas geen leguaan in zijn haar knippen en houdt hij het bij een simpele scheerbeurt. Waar Annemieke haar puntige nagels voor wil gebruiken is mij ook nog een raadsel. Tim bereidt zich op een andere manier voor: met een cocktail en een sudoku op het strand.

Zoals verwacht zetten Tim en Annemieke de test vol in op Klaas en Klaas op Tim. Hierna komen ze bij Art aan, waar hij een lange, maar verwachte tekst houdt over elke finalist. De spanning werd opgebouwd tot het bekende moment waarin Art zijn wenkbrauwen op een vreemde manier fronst en vertelt dat wij het volgende week zullen zien. Goh. Het lijkt wel of hij zijn wenkbrauw elk jaar weer iets verder omhoog kan trekken.

Al met al was het een vrij matte finaleaflevering. Geen speciale opdrachten, geen prachtige locatie als de finalisten voor Art staan of naar hem toelopen en ook geen informatie over de verliezer, finalist of wie dat juist niet is. In bijna elk jaar werd er op dit moment wel iets bekend. Daarom denk ik bijna zeker te weten dat Klaas de Mol is, Annemieke de winnaar wordt en Tim de verliezer wordt. Het bekend maken van Annemieke of Tim in dit scenario zou met wat logisch nadenken alles bekend maken, als je ervan uit gaat dat Annemieke geen Mol is. Het zal tussen Annemieke en Tim dan ook wel een fotofinish zijn geweest wie er uiteindelijk heeft gewonnen.

Het kan niet anders. Klaas is de Mol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten