zondag 19 februari 2017

Seizoen 17, aflevering 7: ‘verblinden’

Verblinden. Dat gaat vast over de kandidaten, want het lijkt wel of niemand echt op Thomas zit als verdachte. Misschien gaat het wel over het licht aan het einde van mijn Thomas-tunnel die mij verblindt. Maar laten we niet op de feiten (of alternatieve feiten) vooruit lopen en goed kijken wat er deze aflevering is gebeurd.

Nadat het penningmeesterschap alweer, ze maken er naar mijn mening een veel te groot punt van, van eigenaar is gewisseld, komen de kandidaten aan in een prachtig lavasteenlandschap. Art zou Art niet zijn als hij eerst even gaat Mollen. Hij vertelt de groep net iets te weinig waardoor de helft van de opdracht al voorbij is, voor ze eindelijk door hebben wat er aan de hand is. Iedereen hoort maar één persoon en spreekt maar tegen één persoon. Heerlijke televisie, maar niet zo goed voor de pot.

Met de informatie die ze hadden, was het niet gek dat het chaos werd en bleef. De Mol zal zich wel stuk hebben gelachen. Zo kwamen we er al snel achter dat Jochem shoarma en spareribs onder zijn bed had liggen, maar een heleboel vragen bleven helaas onbeantwoord. Met welk dier zou Imanuelle zich kunnen identificeren? Nou niet met de Mol denk ik. Wat is de guilty pleasure van Thomas? Een groep kandidaten naaien. Wat is het favoriete stripfiguur van Sanne? Ik reken moppersmurf goed. Waar heeft Sanne spijt van in het leven? Ik zou zeggen achter Diederik staan in een portofoonketen. Al bleek dat toch het jatten van een tijdschrift op haar vijftiende te zijn geweest. Ik vond het wel verrassend dat iedereen zelfs doorgaf op wie hij of zij de vorige test heeft ingevuld. De uiteindelijke score van 800 euro vond ik achteraf gezien niet eens zo heel slecht.

Een kandidatenactie? Niets is wat het lijkt.

Dan blijkt dat Thomas de joker van Jochem heeft gestolen. Hij geeft tegen Diederik toe dat Jochem had gezegd dat hij deze joker al had ingezet. Maar waarom zou Thomas dan in de tas van Jochem hebben gezocht? Dat zou alleen kunnen als Thomas als Mol weet dat Jochem zijn joker niet heeft ingezet, lijkt me. Het stelen van een joker is natuurlijk een kandidatenactie, maar wat Thomas daarna doet totaal niet. Hij geeft de joker later, dankzij zijn goede geweten, gewoon terug in ruil voor 2 minuten bladeren door een Molboekje. Een erg slechte deal voor een kandidaat en voor alle moeite die gedaan is.

Wanneer Art die middag voorstelt wie er zin heeft in een ritje in een cabrio, wilt iedereen dat natuurlijk doen. Op een gegeven moment kruipen Sanne en Jochem in de slachtofferrol, omdat ze nog nooit iets bijzonders hebben mogen doen (ze moesten eens weten) en Thomas sluit zich daar soepel bij aan door te zeggen “Oke, dan gaan wij met z’n drieën.” Diederik zegt daarop: “dan gaan wij vast met een zeppelin, veel vetter.” (hij moest eens weten). Sannes “NEE” toen Art vertelde over de luchtballonnen had ik niet willen missen.

De plek in de cabrio was wel de beste plaats om onopvallend te kunnen Mollen. Al stak Sanne daar goed wat stokjes voor. De luchtballonnen werden snel gevonden en de nummers werden, ondanks dat de verrekijker van Thomas verblind was, ook goed gelezen. Het doorgeven tussen Diederik en Thomas verliep *PGGGGGG* dan wel een stuk *PGGGGG* minder goed. Toch slaagde de groep in het bereiken van de bestelling. Art was zelfs zo tevreden dat ze met 1500 euro fooi naar huis mochten gaan. Thomas was daar minder blij mee en riep vol enthousiasme richting de kloof “Lekker springen!”.

De kandidaten lopen ergens stoer naartoe, voor de 68e keer dit seizoen

De laatste opdracht was naast tof ook weer erg verhelderend. Ze moesten Cowboy Mounted Shooting doen en ze hadden bij het programma zelfs de wereldkampioenen van deze sport uitgenodigd. Ongelooflijk! Zou een mogelijke Amerikaanse Wie Is De Mol? in Nederland gaan fierljeppen of korfballen met de wereldkampioenen erbij? Gelukkig werden de tweede en derde opdracht niet gecombineerd, dat Jochem, Sanne en Thomas te paard en met pistolen de luchtballonnen van Diederik en Ima lek mochten schieten voor 100 euro.

Het was verhelderend omdat Thomas en Diederik opeens erg snel paard konden rijden en daardoor ook bijna niets binnen hebben kunnen halen. Zij waren dus weer verdacht bezig. Jochem, Imanuelle en Sanne deden het daarentegen wel erg goed en schoten goed raak. De 1100 euro zorgde er zelfs voor dat de pot boven de 10.000 euro uitkwam. Niet gek.

De executie die volgde, kun je het beste omschrijven als een verwachte uitstel van executie. Als je de biechten mag geloven, werd er deze week niet heel veel anders ingezet dan vorige week en dus moest Imanuelle naar huis. Waarschijnlijk moest zij of Jochem die nu een joker had vorige week al naar huis. Haar tunnel op Diederik bleek een doodlopende tunnel te zijn, al was ze daar zelf bij Art nog niet van overtuigd. Ze wist zeker dat de rest iets meer vragen op Diederik goed heeft ingevuld. Dit is alleen echt niet het geval, de andere kandidaten zitten niet op Diederik. Dit is dus het laatste stukje bewijs dat Diederik de Mol niet kan zijn. Maar ook Sanne en Jochem hebben deze aflevering best veel fanatiek en goed gedaan. Jochem had bijvoorbeeld 4 van zijn vragen goed en Sanne schoot 4 ballonnen lek. De Mol moet wel Thomas zijn. Maar ja, dat is ook maar mijn tunnelvisie. En daar zal ik niet meer uit komen.


Als laatste punt wil ik graag even stilstaan bij het shirt dat Diederik deze aflevering aan had. Het is algemeen bekend dat Diederik zijn tas heeft volgepakt met t-shirts die hints en verwijzingen bevatten. Zoveel humor heeft hij wel. Op zijn shirt stond nu een Parker Square, vernoemd naar mijn favoriete wiskundige (wie heeft dat nou niet) Matt Parker. Een Parker Square (tip: https://www.youtube.com/watch?v=aOT_bG-vWyg) is “a mascot for people who give it a go, but fail in the end”. Ik vond dat wel erg toepasselijk voor veel opdrachten dit seizoen. Laten we voor Diederik hopen dat dit geen onheilspellende tekst is voor volgende week en dat hij niet strandt voor de finale. Als er geen gekke jokers of vrijstellingen in het spel komen, zal Jochem toch echt moeten afvallen.

3 opmerkingen:

  1. Haha, hij is weer erg leuk! Goede research naar het shirt en ik moest erg lachen om je alternatieve Q&A-sessie.

    O, en dat de kandidaten van alles (penningmeesterschap, bondjes, groepsvorming) een te groot punt maakt is eigenlijk wel een beetje de rode draad van dit seizoen, haha! Ik vind het (mede) daardoor een groep kandidaten die net wat anders dan anders is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel! Het shirt kende ik al haha. Ze maken inderdaad overal een groot punt van, ik vind het wel leuk. Het is altijd interessant om te zien hoe een groep zich ontwikkelt, het is gewoon een wreed sociaal experiment.

      Verwijderen
  2. Heeft Diederik dit shirt niet bij meerdere executies aan gehad? Misschien wel allemaal.

    BeantwoordenVerwijderen